fredag den 10. februar 2012

Systemkritiker Alaa El-Aswany om Mubarak, virginity tests og demokrati

Denne weekend blev indledt på fornem vis. Min egyptiske ven nævnte i en sidebemærkning tidligere på ugen, at han havde været til et foredrag med forfatteren Alaa El-Aswany (Yacoubians Hus, Chicago etc.) og da i øvrigt skulle høre ham igen torsdag aften på kulturcentret el-Sawy Culture Wheel. Om jeg ville med? Ja tak! Har netop færdiggjort hans bog, On The State of Egypt, som er en samling af systemkritiske artikler udgivet i egyptiske aviser fra 2008-2010 lige op til revolutionen jan. 2011, og jeg brændte for at kende mere til manden bag ordene.

Og den mand altså... Egypten er heldig at have nogen som ham. Der tør. Der bliver ved. Og som har et rygte og en tyngde, der gør, at folk lytter. For den mand taler om demokrati som ingen anden. Lovpriser de unge demonstranters kamp på gaden, fremhæver ElBaradei og andre systemkritikere og demokratiforkæmpere, som har eller vil få en betydelig rolle i Egyptens transition mod demokrati. Og bliver VED med at kritisere SCAF, politiet og rester af det gamle regime, som efter hans mening fortsat gennemsyrer Egypten på alle niveauer og arbejder direkte mod demokrati. For er der noget, han ikke mener Egypten er pt., så er det demokratisk.

Ja, Mubarak gik af. Stort symbolsk skridt på vejen. Men intet har reelt ændret sig. De samme folk fra Mubaraks parti, NDP, sidder på magten. Hvis ikke i parlamentet, så i administrationen. Gammelt vin på nye flasker. Politiet  og SCAF misbruger deres magt som aldrig før og viderefører undtagelsesloven som henvisning til fodboldtragedien i sidste uge. Det nyvalgte parlament er fyldt med korrupte mænd (!) - Kun 2 pct. kvinder blev valgt ind. Grotesk. - og kun enkelte reelle mænd, der tager deres opgave alvorligt og drømmer om et frit og demokratisk Egypten.

I 3 timer i stræk (på egyptisk arabisk - pweeew. Jeg fangede mange ord, men sammenhængen fik jeg løbende af min egyptiske ven på engelsk) talte manden om SCAF, politiet, de mange døde demonstranter, demokrati, parlamentet og opfordrede alle til at deltage i den generalstrejke, som er iværksat af universiteterne og fagforeningerne fra i morgen lørdag af som et fredeligt alternativ til volden på og omkring Tahrir pladsen for at tvinge SCAF af magten. Civil disobidience in action.

Undervejs nævnte han Samira Ibrahim, som er den eneste egyptiske kvinde, der har valgt at anlægge sag mod SCAF for gennemførelse af de "virginity tests", som militærrådet gennemførte mod ca. 17 demonstrerende kvinder i marts 2011. Sagen er desværre blevet udsat flere gange, senest i mandags. Samira Ibrahim sad tilfældigvis forrest i salen, og da hun rejste sig og fortalte hun ville fortsætte kampen for retfærdighed, rejste alle i salen sig og klappede og råbte slagsange fra revolutionen som en hyldest til hende.

Selv min egyptiske ven, som overordnet har støttet Mubarak, er på grund af denne mand blevet "omvendt" og forstår nu realiteterne omkring SCAF og deres magt over folket. De omkring 1000 tilhørere i aftes klappede, grinede, nikkede og råbte støttende ord mod El-Aswany, og da han rundede af strømmede folk mod ham for at række ham hånden, tage billeder eller få en autograf. Inkl. mig. Sidder nu med en signeret bog hjemme og mindes en fantastisk aften og husker på, at der findes så mange utrolig stærke demokratiske kræfter i Egypten, herunder Alaa El-Aswany.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar